U-Port i Ulricehamn drar igång imorgon (med smygstart ikväll)

U-port är namnet på tvådagarsfestivalen i Ulricehamn som blev en succé innan den ens börjat. Årets festival blir den tredje i rad sedan premiären 2013. Den första festivalen hade satt en gräns på omkring 6 000 besökare. Festivalen 2014 drog nära 10 000, och årets festival är också bäddad för ny succé. Imorgon drar festivalen igång på riktigt, och det kommer bli en fullspäckad helg av musik, underhållning och skön känsla vid Ättrans utlopp till Åsunden.

De största namnen som uppträder på fredagen är Magnus Uggla, Zara Larsson och Petter. På lördagen är det däremot Norlie & KKV, Stiftelsen och Hoffmaestro som äntrar scenen. Men festivalen smygstartas redan ikväll med en gratisspelning vid hamnen, där Alina Devecerski och Sjuhäradsbandet State of Drama uppträder.

Arrangörerna siktat på en mer jämställd festival i år

U-Port har tidigare fått kritik för att de bokat alldeles för få kvinnliga artister. Det är dock något som de tagit till sig, och i år har de försökt göra något åt det. Stora kvinnliga artister som står på scenen i helgen är som vi nämnde tidigare Zara Larsson, och även Molly Sandén uppträder på fredagen.

– Vi bokar akter efter vad vi tycker är bra, och tjejerna har vi bokat för att vi tycker de är fantastiskt bra. Jag tycker att det har fallit sig bra i år och att vi har hittat en ganska jämställd scen, säger Sebastian Andersson, festivalgeneral för U-Port till Sveriges Radio. Nu är väl 30 procent av de som ställer sig på scenen tjejer, så det är väl inte hundraprocentigt jämställt. Men det är på väg åt rätt håll åtminstone.

Festivalområdet öppnar klockan 17.00 imorgon kväll, fredag 31 juli. Därefter är det full fart till 02.00 på lördagen efter. Nu får vi hoppas att det svenska sommarvädret ger Ulricehamn några strålande dagar för att förgylla en redan fantastisk musikfestival.

För mer information om festivalen, samt hela listan av artister som uppträder i helgen, kolla in deras webbplats på: uport.se

Relaterat på Zappa om festivaler: Kringresande festival besöker Sverige