Design Rules: Grundläggande design på BBC

Här har vi ett program som sändes på BBC år 2003, som går igenom de grundläggande reglerna i design och inredning som får ett rum att funka. Laurence Llewelyn-Bowen är värd i denna serie som tar upp och behandlar utrymme, färg, ljus, textur och mönster, balans och ordning och slutligen personlighet och hur de kan användas för att påverka en yta.

Istället för att försöka lära dig om personligt uttryck eller olika stilar eller något liknande går de direkt till kärnan. Han pratar om dessa områden och visar psykologisk och vetenskaplig forskning som backar upp och förklarar varför det fungerar på det sättet.

Specifikt utrymme tas upp i första avsnittet. Där tacklar han problemet med just bristen på utrymme som är vanligt i brittiska hem. Genom att måla väggarna i blekare färger, ta in lite av utsidan med strategisk placering av föremål utanför fönstret och byte av ett mer ljusreflekterande golv lurar man hjärnan att tro att rummet är större. De använder sig alltså av illusion och smart inredning för att ändra våran upplevelse av ett rum.

Det här och mer finns i serien, och alla avsnitt ligger för tillfället uppe på youtube! En stadig teoretisk grund som denna är guld värd för aspirerande designers, så ta tillfället i akt och se programmet sålänge det ligger kvar.

Vill du ha mer inspiration om inredning och design, så rekommenderas bloggen Husligheter samt belysningsbloggen på www.uttaget.se.